Basın Bülteni
İstanbul Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezinde 20-21 Mayıs 2014 tarihinde 80’e yakın Üniversiteden 300’e yakın davetli Rektör, Rektör Yardımcısı, Enstitü Müdürü ve Enstitü Müdür Yardımcısı öğretim üyelerinin katılımı ile “Ulusal ve Uluslararası Boyutlarıyla Doktora Eğitimi” isimli Çalıştay gerçekleştirildi. Düzenleme Kurulunda YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan ÇETİNSAYA ve Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Yunus SÖYLET’in yer aldığı çalıştay düzenleme kurulu adına Rektör Danışmanı Prof. Dr. HASAN Rıza GÜVEN’in konuşması ile başladı. Prof. Dr. Hasan Rıza GÜVEN ilk olarak 23-24 Ocak tarihlerinde İzmir’de Dokuz Eylül Üniversitesinde yapılan 7. Avrupa Üniversiteler Birliği (EUA) Doktora Çalıştayı hakkında bilgi verdi. Çalıştay programı ve oturumlar hakkında kısa açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Hasan Rıza GÜVEN konuşmasının sonunda çalıştayın bilimsel çalışmalara ve doktora eğitimine yeni ufuklar açmasını temenni etti.
İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus SÖYLET konuşmasında; Doktora Eğitiminin akademik uygulamaların merkezi olduğunu, bu eğitimin amacının ekonomik ve teknolojik kalkınma için gerekli temel araştırmaları planlayıp, yürütecek, sonuçlandıracak ve yayınlayacak bilim adamı, öğretim üyesi ve araştırmacı yetiştirmek olduğunu vurguladı.
Bu çalıştayı yaparken Türkiye’de yaklaşık 25644’ü bayan olan toplam 60311 kişinin doktora çalışması yapmakta olduğu bilgisine konuşmasında yer veren Prof. Dr. Yunus SÖYLET, diğer taraftan Türkiye’de lisansüstü eğitimin yüksek öğretimdeki payının % 6’yı geçmediğini açıkladı. Türkiye’deki araştırmacı sayısının düşük olduğunu, OECD ülkeleri ortalamasının bir kişi başına tam zamanlı araştırmacı sayısı olarak 7,6 olduğunu, ancak Türkiye’de bu sayının 2,7’de kaldığını ifade etti. Patent sayıları hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Yunus SÖYLET konuşmasında OECD ülkeleri ortalamasının bir milyon kişi başına üretilen patent sayısı olarak 42,3 olduğunu, ancak bu sayının Türkiye’de 0,3 ile oldukça sınırlı kaldığını da açıkladı.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan ÇETİNSAYA ise, konuşmasında Türkiye’de ve Dünya’da Yüksek Öğretim ve Doktora hakkında geniş bir özet vererek karşılaştırmalı olarak içinde bulunduğumuz durumu ortaya koymuştur.
Konuşmaların arkasından Konferanslara geçilmiştir:
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Veysel BOZKURT, büyük çoğunluğu Üniversitemizden olmak üzere toplam 27 üniversiteden 1367 doktora öğrencisine uygulanan anket sonrası hazırlanan “
Doktora Adayları ile Yapılan Anketin Sonuçlarının Sunulması” konulu konferansını sundu. Konferansın devamında İstanbul Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz MEŞECİ GIORGETTI’nin
“Doktora Eğitiminin Tarihi, Felsefesi ve Ritüelleri: İstanbul Üniversitesi Örneği” isimli sunumunu kendisinin yerine yine Üniversitemiz Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Esra İŞMEN GAZİOĞLU yaptı. Konferansın üçüncü bölümünde yer alan
“Türkiye’de Doktora Eğitiminin Bugünü ve Geleceği” isimli sunumu Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan AYDIN,
“Yükseköğretim Lisansüstü Çerçeve Yönetmeliği” isimli sunumu da Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi ve önceki Rektörü Prof. Dr. Mehmet DURMAN yaptı. Konferansın son bölümünde
“French National Centre for Scientific Research” isimli araştırma merkezinin direktörü Prof. Dr. İskender GÖKALP “Örnek Doktora Uygulama Modelleri” isimli sunumunu gerçekleştirdi.
Açılış Konferanslarının ardından çalıştay programı gereği beş ayrı salonda aynı anda beş oturum yapıldı. Bu Oturumlarda:
1. “Ulusal ve Uluslararası Bağlamda Doktora Eğitimi”
ana başlığı altında ve Prof. Dr. Mustafa ÖZEN Başkanlığında, Prof. Dr. Deniz Değer ULUTAŞ, Prof. Dr. Haydar ÖZPINAR, Prof. Dr. Mehmet Ali GÜRKAYNAK ve Doç. Dr. Esra İŞMEN GAZİOĞLU’nun moderatörlüğünde;
- Türkiye’de Doktora Eğitiminin Genel Yapısı ve Nitelikleri,
- Avrupa Birliği Ülkelerinde Doktora Eğitiminin Genel Yapısı ve Nitelikleri,
- Amerika Birleşik Devletleri’nde Doktora Eğitiminin Genel Yapısı ve Nitelikleri ile,
- Uzakdoğu Ülkelerinde Doktora Eğitiminin Genel Yapısı ve Nitelikleri
alt konulularını içeren oturuma pek çok üniversiteden katılan değerli misafir öğretim üyeleri de ortak görüşler doğrultusunda çalışmalarını yürüttüler. İstanbul Aydın Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Haydar ÖZPINAR
“A.B.D, Avrupa ve Türkiye’de Doktora Eğitimine Bir Bakış”
isimli sunumu, Yrd. Doç. Dr. İlhan Oğuz AKDEMİR ise;
“Doktora Tez Süreci: Alternatif Model Önerisi”
isimli bir diğer sunumu gerçekleştirdiler.
2. Salon 2’de yer alan “
Ulusal ve Uluslararası Açıdan Yeterlilik Çerçeveleri ve Ortak Doktora Programları”
ana başlığı altında;
- Ulusal Yeterlilik Çerçevesi,
- Doktora Eğitimi Yeterlilikleri,
- BOLOGNA Süreci, EUA Raporları,
- Ortak Doktoralar,
- Yabancı Dilde Doktora Programları,
- Yabancı Öğrencilere Yönelik Doktora Programları ve Öğrenci Hareketlilikleri
gibi konular ele alınmıştır. Bu oturumda Prof. Dr. Zeynep Çiğdem KAYACAN’ın başkanlığında Prof. Dr.Nazlı ARDA, Prof. Dr. Serhat PAPUÇCUOĞLU, Doç. Dr. Sevinç HATİPOĞLU’dan oluşan moderatörler grubu görev yapmıştır.
3. 3 numaralı oturumda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut AK’ın başkanlığında; “
Çerçeve Yönetmeliği Kapsamında Türkiye’de Doktora Çalışmalarının Kurumsal Yapısı, İşleyişi ve Öneriler I (Doktoraya Öğrenci Kabulü ve Sayısal Nitelikler)
konusunda içinde Prof. Dr. Mustafa ÖZKAN, Prof. Dr. Gülay KIRBAŞLAR, Prof. Dr. Süleyman ÖZDEMİR ve Doç. Dr. Enfel DOĞAN’ın yer aldığı moderatörler grubu görev yapmışlardır.
4. 4. Oturumda
“Çerçeve Yönetmeliği Kapsamında Türkiye’de Doktora Çalışmalarının Kurumsal Yapısı, İşleyişi ve Öneriler II (Doktora Eğitim Süreci)
konusunda Prof. Dr. Murat HÖKELEK’in başkanlığında, Prof. Dr. Cemil KAYA, Prof. Dr. Tamer DEMİRALP, Prof. Dr. Veysel BOZKURT ve Doç. Dr. Gökhan KARABULUT’un moderatörlüklerinde katılımcıların katkıları ile Türkiye’deki Doktora Eğitiminin Avrupa’ya benzer şekilde usta-çırak ilişkisi içinde yürütüldüğü gibi konular ile, Danışmanlar ve Öğrencileri de ilgilendiren hususlar ve Yapısal sorunlar ile ilgili görüşler ortaya konulmuştur,
5. “Doktora Eğitiminde Sonlandırma ve Etik Konular”
isimli son oturumda TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat ACAR’ın başkanlığında Prof. Dr. Arzu KİHTIR, Prof. Dr. M. Türker ÖZKAN ve Yrd. Doç. Dr. Zerrin AYVAZ’dan oluşan moderatörlükler grubu;
- Doktora Çalışmalarının Süresi,
- Sınav Sistemi ve Değerlendirme,
- Kalite Güvencesi,
- Denklik Kriterleri,
- Akademik Kariyere Geçiş,
- İntihal,
gibi konular ele alınmıştır
Çalıştayın ikinci günü olan 21 Mayıs 2014 tarihinde sabah gerçekleştirilen çalışma gruplarında oturum grupları kendi aralarında Ön Raporlarını hazırladılar ve bu raporlar öğleden sonra saat 14:00’den itibaren sırasıyla; Doç. Dr. Esra İŞMEN GAZİOĞLU, Prof. Dr. Z. Çiğdem KAYACAN, Prof. Dr. Mahmut AK, Prof. Dr. Murat HÖKELEK ve Yrd. Doç. Dr. Zerrin AYVAZ tarafından sunuldu. Saat 16:00’da ise; çalıştayın özet raporu ve sonuçları Çalıştay Düzenleme Kurulu adına Rektör Danışmanı Prof. Dr. Hasan Rıza GÜVEN tarafından açıklandı.
Açılış konuşmaları, konferans sunumları ve oturum ön raporları ile çalıştay özeti ve sonuçlarını içeren sunuma
doktoracalistayi.istanbul.edu.tr
isimli web sayfamızdan ulaşılabilir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Prof. Dr. H. Rıza GÜVEN
Çalıştay Düzenleme Kurulu adına
Rektör Danışmanı